به گزارش خبرنگار مهر، مراسم نکوداشت هشتاد و چهار سالگی مرتضی ممیز عصر امروز سه شنبه ۴ شهریورماه با حضور پیروز حناچی شهردار تهران، محمدجواد حق شناس رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر تهران، برزین ضرغامی رئیس سازمان زیباسازی شهر تهران، ایرج راد، سیف الله صمدیان، فرزاد ادیبی، ساعد مشکی، فاطمه کرکه آبادی، افسانه و انوشیروان ممیز و اعضای انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران در محوطه باز خانه هنرمندان ایران برگزار شد.
اجرای این مراسم بر عهده امرالله فرهادی بود.
رونمایی از پلاک خیابان استاد مرتضی ممیز به دست همسرش
در ابتدای این مراسم، با حضور محمدجواد حق شناس، افسانه و انوشیروان ممیز، ایرج راد، فرزاد ادیبی، سیف الله صمدیان، مجید رجبی معمار و افشین بختیار از پلاک خیابان استاد مرتضی ممیز رونمایی شد. این خیابان با توجه به مصوبه شورای شهر مبنی بر نامگذاری خیابانی در منطقه ۶ تهران به نام مرتضی ممیز، انجام شده است.
محمدجواد حق شناس، پیش از رونمایی از پلاک خیابان استاد ممیز در سخنانی گفت: با احترام به استاد بزرگ هنر گرافیک ایران که به حق پدر گرافیک ایران نام گرفتند و به پاس بیش از ۵ دهه فعالیت ایشان در عرصه هنرهای تجسمی، تصمیم گرفتیم که خیابانی به نام این هنرمند نامگذاری کنیم که نام و یادش تا همیشه در دل مردم و شاگردانش برای شهر و کشورمان بماند.
وی بیان کرد: آذرماه سال گذشته دیداری با انوشیروان ممیز فرزند استاد داشتم چراکه پیگیر این موضوع بودیم که کوچهها و خیابانهای اطراف پارک هنرمندان ایران را به نام بزرگان فرهنگ و هنر این مرزوبوم نامگذاری کنیم و طبیعتاً قدم اول را باید برای بزرگمردی چون استاد ممیز بر میداشتیم و این اتفاق افتاد.
در ادامه، پلاک خیابان استاد ممیز در ضلع شرقی پارک هنرمندان ایران به دست افسانه ممیز همسر زنده یاد ممیز رونمایی شد.
ایرج راد به عنوان اولین سخنران این مراسم گفت: باعث افتخار است که بالاخره مکانی در نزدیکی خانه هنرمندان ایران به نام مرتضی ممیز نامگذاری شد. این کار، شاید یکی از سادهترین کارهایی است که میتوان برای کسی که سالها خدمات بسیاری را برای هنرهای تجسمی داشته است، انجام داد. به خاطر دارم سال ۴۱ در دبیرستان کلاس نهم بودم؛ کتابی با عنوان کتاب هفته منتشر میشد که کارهای گرافیکی داخل آن از اعتبار و جایگاه خاصی برخوردار بود.
وی افزود: نام ممیز از آن زمان به عنوان یکی از بزرگترین گرافیستها در بین علاقمندان به هنر و فرهنگ ثبت شد و ویژگیهای کار او به عنوان یک مؤلف و کسی که ارزش والایی به گرافیک میداد، در اذهان ماند.
تاکید حناچی بر حرفهای بودن و آموزش هنر مرتضی ممیز
پیروز حناچی شهردار تهران نیز در این مراسم در سخنانی کوتاه بیان کرد: زنده یاد مرتضی ممیز از هنرمندانی بود که تأثیر بسیاری در جامعه حرفهای و آموزش هنر داشت و بسیاری از آرمهایی که هر روز با آنها سروکار داریم و شهرداری تهران و سازمان آتشنشانی یکی از آنهاست، کار پدر گرافیک ایران است. از همکارانم در شورای شهر و شهرداری تشکر میکنم که یاد و خاطره ارزشهای شهر را گرامی میدارند و خوشحالم که خیابانی به نام استاد ممیز نامگذاری شد.
وی همچنین گفت: صراحت لهجه استاد ممیز و اسیر جو قرار نگرفتن از اصلیترین خصیصههای ممیز بود. از مهمترین اقدامات ایشان، تلاش او برای تأسیس خانه هنرمندان ایران بود وگرنه اینجا پادگان میماند. تربیت نیروهای متخصص از دیگر کارهای ارزشمند استاد است که با راه اندازی رشته گرافیک در پردیس هنرهای زیبای تهران به اوج رسید.
صفای ممیز از زبان سیف الله صمدیان
سیف الله صمدیان نیز به عنوان سخنران بعدی پشت تریبون رفت. وی در پاسخ به این سوال که چرا مرتضی ممیز هنرمندِ هنرمندان است، گفت: در همه جهان، «خود بودن به زعم من بزرگترین هنری است که یک انسان میتواند به آن برسد. بهترین در یک حوزه بودن، هنر است اما در بین فضاهای ریاکاری، «خود بودن» بزرگترین هنر یک انسان است و ممیز علاوه بر هنرهای زیادی که داشت، صفا هم داشت.
سیف الله صمدیان، همچنین سخنان بهروز غریب پور را نیز که قرار بود در این مراسم سخنرانی داشته باشد، نیز قرائت کرد.
راز ماندگاری مرتضی ممیز از زبان ساعد مشکی
ساعد مشکی هنرمند طراح گرافیک نیز در این مراسم با اشاره به حجم بسیار بالای آثار مرتضی ممیز طی سالهای فعالیتش، گفت: شگفتآور است که چطور یک نفر این حجم از کارها را انجام میداد و همزمان مدیریت و راهاندازی انجمن صنفی طراحان گرافیک و بینال های مختلف و این حجم از تدریس را انجام میداد که واقعاً از توان یک نفر خارج است. بنابراین میتوان گفت وجه تمایز مرتضی ممیز عشق بی پایان به کار و کار کردن است؛ عشقی تمام نشدنی که در تمام این سالها داشت و در آثارش نیز مشهود است.
وی تصریح کرد: در تصویرسازیهای ممیز آنچه که دید میشود، همه قابل عینیت در جامعه ما هستند چون ممیز از بطن جامعه بلند شده بود. به همین دلیل، کارهایش قابل لمس هستند و مواردی که ترسیم میکرد، همه قابل درک و لمس.
مشکی بیان کرد: ممیز اگر در هر کاری وارد میشد بهترین آن حوزه میشد و سعی میکرد صنفش را قدرتمند کند. این حس خستگی ناپذیر و این ماندگاری در ذهن و دل ما نتیجه این عشق بی پایان اوست.
وعده حق شناس برای تهیه و نصب سردیس مؤسسان خانه هنرمندان ایران
در پایان مراسم که در محوطه بیرونی خانه هنرمندان ایران برگزار شد، از سردیس و کتاب مرتضی ممیز رونمایی به عمل آمد. کتاب استاد مرتضی ممیز توسط فرزاد ادیبی تهیه و سردیس استاد ممیز را ایرج محمدی خلق کردهاند.
پیش از رونمایی از سردیس استاد ممیز، محمدجواد حق شناس خطاب به برزین ضرغامی گفت: تا سال آینده سردیس همه اعضای هیأت مؤسس خانه هنرمندان ایران ساخته و در محوطه خانه نصب شود.
نظر شما